Allahuakhbar!! Inilah Sebab Rasulullah Sangat Takut Ketika Berlaku Peristiwa Gerhana
Ini adalah satu fenomena semula jadi mempunyai takut (Eclipse) gerhana bulan dan matahari. Sikap yang betul untuk fenomena gerhana ini ketakutan, bimbang berlaku hari kiamat. Tiada adat seperti adat ini sekarang yang hanya ingin menonton acara gerhana tersebut dengan membuat album kenangan tentang fenomena, tanpa ingin memberhentikan tuntutan dan memanggil Nabi Allah ' dan beliau wa sallam ketika itu.


Tidak sesiapa tahu sekiranya tanda bencana yang datang atau adzab atau mulakan hari penghakiman anda. Melihat kerja-kerja yang sedang dilakukan oleh Nabi kita, Tuhan ' dan beliau wa sallam:


عَنْ أَبِى مُوسَى قَالَ خَسَفَتِ الشَّمْسُ فِى زَمَنِ النَّبِىِّ الله MEMOHON AMPUN TIDAK BERSETUJU-AS-فَقَامَ فَزِعًا يَخْشَى أَنْ تَكُونَ السَّاعَةُ حَتَّى أَتَى الْمَسْجِدَ فَقَامَ يُصَلِّى بِأَطْوَلِ قِيَامٍ وَرُكُوعٍ وَسُجُودٍ مَا رَأَيْتُهُ يَفْعَلُهُ فِى صَلاَةٍ قَطُّ ثُمَّ قَالَ «إِنَّ هَذِهِ الآيَاتِ الَّتِى يُرْسِلُ اللَّهُ لاَ تَكُونُ لِمَوْتِ أَحَدٍ وَلاَ لِحَيَاتِهِ وَلَكِنَّ اللَّهَ يُرْسِلُهَا يُخَوِّفُ بِهَا عِبَادَهُ فَإِذَا رَأَيْتُمْ مِنْهَا شَيْئًا فَافْزَعُوا إِلَى ذِكْرِهِ وَدُعَائِهِ وَاسْتِغْفَارِهِ


Abu Musa Al-Ash'ari Radi ' Wilson bercakap, "tidak pernah berlaku dalam gerhana Rasulullah, selawat dan Salam Allah '. Nabi itu berdiri ketakutan bimbang berlaku hari Kiamat, dan dia akan juga ke Masjid maka beliau melakukan solat berdiri, kemenangan dan adoring. Saya tidak pernah melihat dia melakukan sembahyang tersebut."


Allah dan Nabi dan rahmat beliau berkata, "sesungguhnya ini adalah tanda-tanda Allah menunjukkan kepadanya. Gerhana berlaku disebabkan kematian seseorang atau hidupnya. Tetapi Allah telah menjadikannya begitu untuk menakutkan hamba-Nya. Jika anda melihat sebahagian daripada gerhana, kemudian tergesa-gesa untuk melaungkan, doa dan ampun kepada Allah."


Nawawi Allah menerangkan tujuan mengapa Nabi, Allah ' dan beliau wa sallam ketakutan, bimbang berlaku hari kiamat. Beliau menjelaskan sebab-sebab Allah, antaranya:


Gerhana adalah tanda yang muncul sebelum tanda-tanda Kiamat seperti penubuhan matahari daripada Barat atau ANTIKRISTUS. Atau mungkin bahagian gerhana untuk mendaftar penghakiman.


Biarkan orang yang merasa takut kepada Allah? bimbang adzab s, adalah perempuan. Nabi, Tuhan 'dan beliau wa sallam adalah begitu takut pada waktu itu, tetapi kita semua tahu bahawa Dialah Tuhan' berkongsi keamanan dan keberkatan akan hamba paling dikasihi Allah.


43 mengapa kita hanya melalui acara-acara seperti ini dengan rasa bau, hanya boleh diisi dengan perkara-perkara yang sia-sia dan tidak bernilai – mungkin juga didakwa dengan jenayah. Na'udzu billahi min dzalik.


Sebuah gerhana matahari berlaku apabila kedudukan bulan adalah antara bumi dan matahari adalah begitu dekat sinar sama ada sebahagian atau sepenuhnya. Setiap kali berlakunya gerhana kami mengesyorkan solat gerhana. Taukah anda Apakah kewajipan solat gerhana dalam islam? Mengapa adalah solat gerhana ini perlu dilakukan?


Tuhan berkata,


الَّذِي جَعَلَ الشَّمْسَ هُوَ ضِيَاءً وَالْقَمَرَ نُورًا وَقَدَّرَهُ مَنَازِلَ لِتَعْلَمُوا عَدَدَ السِّنِينَ وَالْحِسَابَ مَا خَلَقَ اللَّهُ ذَلِكَ إِلا بِالْحَقِّ يُفَصِّلُ الآيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ (٥)


"Dia yang menjadikan Matahari bersinar dan bulan bersinar dan dia mungkin manzilah-manzilah (tempat) untuk perjalanan bulan tersebut, supaya anda tahu jumlah dan pengiraan tahun (masa). Tuhan tidak mencipta itu kecuali dengan kebenaran. Dia menjelaskan tanda-tanda kebesaran Nya kepada orang yang tahu "(Jonah: 5)


Dan dia berkata,


وَمِنْ آيَاتِهِ اللَّيْلُ وَالنَّهَارُ وَالشَّمْسُ وَالْقَمَرُ تَسْجُدُوا لِلشَّمْسِ وَلا لا لِلْقَمَرِ وَاسْجُدُوا لِلَّهِ الَّذِي خَلَقَهُنَّ إِنْ كُنْتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ (37)


"Dan beberapa tanda-tanda kebesaran malam, siang, matahari dan bulan. Tidak tunduk kepada matahari dan Jangan (juga) sujud kepada bulan, tetapi sujud kepada Allah yang menciptakannya, jika anda hanya berkhidmat kepadanya semata-mata "(Fushilat: 37)


Solat gerhana adalah sunnah muakadah menurut kesepakatan para ulama dalam, dan bukti-bukti ini adalah Sunnah kami Nabi Thabit Sholallahu dengannya '.


Gerhana adalah tanda daripada tanda-tanda Allah untuk menakutkan hamba-Nya. Tuhan berkata,


وَمَا نُرْسِلُ بِالآيَاتِ إِلا تَخْوِيفًا (59)


"Dan kami berikan tiada tanda-tanda melainkan untuk menakutkan" (Al Isra: 59)


Apabila gerhana matahari yang berlaku pada masa itu Nabi Allah kepadanya Sholallahu ', Dia bergegas keluar dengan kot, menarik, dan doa-doa dengan orang-orang, dan kepada mereka mengkhabarkan bahawa gerhana adalah tanda-tanda-tanda Tuhan, dengan kebimbangan Eclipse Allah Pegawai-pegawai; mungkin sebab turunnya wahyu itu kepada umat manusia, dan diperintahkan untuk melakukan amalan yang baik boleh keluarkan. Dia diperintahkan untuk melakukan solat, doa, keampunan, sedekah, memerdekakan hamba-hamba dalam, dan lain-lain amalan soleh semasa gerhana berlaku; kehilangan konsep penderitaan manusia.


Dalam gerhana terdapat peringatan bagi umat manusia dan ancaman kepada pemilihan semula mereka kepada Allah dan sentiasa merasa diperhatikan oleh-Nya.


Mereka berada dalam Jaahiliyyah cukup pasti bahawa gerhana berlaku apabila lahirnya belia atau kanta pembesar. Kemudian itu nabi SAW Sholallahu ' membantah kepercayaan dan menjelaskan tentang Hikmah kejadian gerhana ilahiyyah dalam.


Al-Bukhari dan Muslim telah menjadi kawan Hadits Abu Mas'ud Al-Ansari berkata,


"Gerhana matahari berlaku pada hari kematian Muhammad Ibn Ibrahim peace Allah kepadanya Sholallahu ' kemudian lelaki itu berkata," gerhana matahari berlaku kerana kematian Ibrahim. " Kemudian itu nabi SAW Sholallahu ' berkata, "benar-benar, matahari dan bulan adalah dua tanda daripada tanda-tanda Tuhan, mereka tidak terdedah kepada gerhana kerana kematian atau kehidupan seseorang, jika anda melihat di dalamnya, kemudian tergesa-gesa untuk menarik balik Allah dan berbuat baik "sembahyang". [1]


Dalam Hadits lain dalam Abu Shahihain,,


"Maka Berdoalah kepada Allah dan doa kerja untuk Sunshine". [2]


Dari Sahih Al-Bukhari dari Abu Musa, (bermakna)


"Tanda-tanda bahawa Allah menghantar bukan kerana seseorang hidup atau mati, tetapi Allah adalah manakut-nakuti hamba-Nya dengan dia, jadi jika anda melihat sesuatu yang tergesa-gesa yang diberikan Allah, berdoa dan meminta ampun kepada Allah." [3]


Allah dan Mulia tanda beliau pada melayan dua adalah besar (matahari dan bulan) yang kusuf dan khusuf (gerhana matahari); Sesetengah hamba mengambil pendidikan dan tahu bahawa kedua-dua makhluk yang terjejas akibat kelemahan dan perubahan sebagai makhluk lain; untuk menunjukkan beliau dengan kuasa ke atas peristiwa yang berlaku dalam beliau dan beliau hanya mempunyai hak untuk disembah sebagai Firman Allah,


وَمِنْ آيَاتِهِ اللَّيْلُ وَالنَّهَارُ وَالشَّمْسُ وَالْقَمَرُ تَسْجُدُوا لِلشَّمْسِ وَلا لا لِلْقَمَرِ وَاسْجُدُوا لِلَّهِ الَّذِي خَلَقَهُنَّ إِنْ كُنْتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ (37)


"Dan sebahagian daripada tanda-tanda kebesaran Nya ilalah malam, siang, matahari dan bulan. Tidak tunduk kepada matahari dan Jangan (juga) sujud kepada bulan, tetapi sujud kepada Allah yang menciptakannya, jika anda hanya berkhidmat kepadanya semata-mata "(Fushilat: 37)


Solat gerhana: dari awal gerhana sehingga hilang berdasarkan Sholallahu SAW, dia berkata, "apabila kamu mencari (maksud: sesuatu dari acara), berdoa". (Mutafaqqun ' Alaih) [4]


Dan di dalam Hadits yang lain, "dan jika anda melihat sholatlah itu kemudian kelihatan matahari". (Riwayat Muslim). [5]


Solat gerhana ini tidak diqadha selepas kehilangan gerhana, kerana kehilangan masa. Jika gerhana itu hilang sebelum mereka tahu, jadi mereka tidak perlu melakukan solat gerhana.


Berikut adalah video penjelasan mengenai mengapa yang nabi SAW atas ketakutan semasa peristiwa gerhana