Privacy Policy

Dasar Kandungan Blogger


Blogger merupakan perkhidmatan percuma untuk komunikasi, ekspresi diri dan kebebasan bersuara. Kami percaya Blogger meningkatkan ketersediaan maklumat, menggalakkan debat yang sihat dan membolehkan hubungan baharu antara manusia. Kami percaya bahawa menapis kandungan ini adalah bertentangan dengan perkhidmatan yang diasaskan pada kebebasan bersuara.

Walau bagaimanapun, untuk mendokong nilai ini, kami perlu mengawal salah guna yang boleh menjejaskan kemampuan kami untuk menyediakan perkhidmatan ini dan kebebasan untuk meluahkan perasaan yang digalakkannya. Kesudahannya, terdapat beberapa sekatan terhadap jenis kandungan yang boleh dihoskan dengan Blogger. Batasan yang telah kami tetapkan merupakan batasan yang mematuhi keperluan undang-undang dan juga berfungsi untuk meningkatkan perkhidmatan secara keseluruhannya.

Jika anda menjumpai blog yang anda percaya melanggar dasar kami, sila laporkan kepada kami dengan menggunakan pautan 'Laporkan Penyalahgunaan' yang terletak di bahagian atas setiap blog di bawah menu lungsur 'Lagi'. Jika pemilik blog telah menyembunyikan pautan ini, anda masih boleh laporkan penyalahgunaan di Pusat Bantuan Blogger.

Sempadan Kandungan


Dasar kandungan kami memainkan peranan penting dalam mengekalkan pengalaman positif untuk anda sebagai pengguna kami. Sila hormati garis panduan ini. Kami mungkin mengubah dasar kandungan kami dari semasa ke semasa, jadi, sila kembali sini. Selain itu, harap maklum bahawa kami boleh membuat pengecualian semasa mengenakan dasar di bawah berdasarkan pertimbangan artistik, pendidikan, dokumentari atau saintifik atau apabila terdapat manfaat besar lain kepada orang ramai dengan tidak mengambil tindakan terhadap kandungan.

Kandungan Dewasa: Kami membenarkan kandungan dewasa di Blogger, termasuk imej atau video yang mengandungi kebogelan atau aktiviti seksual. Jika blog anda mengandungi kandungan dewasa, sila tandainya sebagai 'dewasa' dalam tetapan Blogger anda. Kami mungkin turut menandakan blog dengan kandungan dewasa sekiranya pemilik belum berbuat demikian. Semua blog yang ditandai sebagai 'dewasa' akan diletakkan di belakang ruang-antara amaran 'kandungan dewasa'. Jika blog anda mempunyai ruang-antara amaran, jangan cuba memintasinya atau melumpuhkan ruang-antara itu - amaran itu adalah untuk perlindungan semua.

Terdapat beberapa pengecualian pada dasar kandungan dewasa kami:

 • Jangan gunakan Blogger sebagai cara untuk memperoleh pendapatan atas kandungan dewasa. Contohnya, jangan hasilkan blog yang sebahagian besar kandungannya ialah iklan atau pautan ke tapak pornografi komersial.
 • Kami tidak membenarkan kandungan seksual yang salah di sisi undang-undang, termasuk imej, video atau kandungan teks yang menggambarkan atau menggalakkan pemerkosaan, sumbang mahram, berahi binatang atau nekrofilia.
 • Jangan siarkan atau edarkan imej atau video bogel atau seks eksplisit yang bersifat peribadi tanpa kebenaran subjeknya. Jika ada orang yang telah menyiarkan imej atau video bogel atau seks eksplisit bersifat peribadi tentang anda, sila laporkannya kepada kami di sini.

Keselamatan kanak-kanak: Kami mempunyai dasar toleransi sifar terhadap kandungan yang mengeksploitasikan kanak-kanak. Beberapa contoh hal ini termasuklah:

 • Imej penderaan seksual kanak-kanak: Kami akan menamatkan akaun mana-mana pengguna yang kami dapati menerbitkan atau mengedarkan imej penderaan seksual kanak-kanak. Kami akan turut melaporkan pengguna itu kepada penguat kuasa undang-undang
 • Pedofilia: Kami tidak membenarkan kandungan yang menggalakkan atau mendorong tarikan seksual terhadap kanak-kanak. Contohnya, jangan hasilkan blog yang mengandungi galeri imej kanak-kanak dengan koleksi imej atau teks iringan yang tidak senonoh serta berbaur seks dan jangan terbitkan kandungan bersifat seksual yang melibatkan peserta bawah umur.

Ucapan Benci: Produk kami merupakan platform untuk melahirkan pendapat secara bebas. Namun, kami tidak menyokong kandungan yang menggalakkan atau membiarkan keganasan terhadap individu atau kumpulan berdasarkan kaum atau asal etnik, agama, kecacatan, jantina, usia, kewarganegaraan, status veteran atau orientasi seksual/identiti jantina atau kandungannya mempunyai tujuan utama untuk mencetuskan kebencian atas dasar ciri teras ini. Ini mungkin suatu perkara yang perlu dikendalikan dengan bijaksana tetapi sekiranya tujuan utama kandungan itu adalah untuk menyerang kumpulan yang dilindungi, kandungannya melampaui batasan.

Kandungan Kasar: Jangan siarkan kandungan semata-mata mahu memberikan kejutan atau bersifat grafik. Contohnya, koleksi imej luka tembakan atau tempat kemalangan yang diambil dari jarak dekat tanpa konteks tambahan atau ulasan dianggap melanggar dasar ini.

Keganasan: Jangan mengancam orang lain di blog anda. Contohnya, jangan siarkan ancaman bunuh terhadap individu atau kumpulan dan jangan siarkan kandungan yang menggalakkan pembaca anda mengambil tindakan ganas terhadap individu atau kumpulan lain.

Gangguan: Jangan mengganggu atau membuli orang lain. Sesiapa yang menggunakan Blogger untuk mengganggu atau membuli akan dilarang selama-lamanya daripada tapak dan kandungan yang menyinggung itu akan dialih keluar. Perbuatan mengganggu dalam talian turut menyalahi undang-undang di banyak tempat dan boleh memberi akibat yang serius di luar talian.

Hak cipta: Dasar kami menghendaki kami memberikan respons kepada notis jelas berkenaan dakwaan pelanggaran hak cipta. Maklumat lanjut tentang tatacara hak cipta kami boleh didapati di sini. Selain itu, jangan berikan pautan ke tapak yang membolehkan pembaca anda memperoleh muat turun kandungan orang lain tanpa kebenaran.

Maklumat peribadi dan sulit: Jangan siarkan maklumat peribadi dan maklumat sulit orang lain. Contohnya, jangan siarkan nombor kad kredit, nombor Keselamatan Sosial, nombor telefon yang tidak disenaraikan dan nombor lesen memandu milik orang lain. Selain itu, sila ambil perhatian bahawa dalam kebanyakan kes, maklumat yang sememangnya sudah tersedia di tempat lain di Internet atau dalam rekod awam tidak dianggap sebagai maklumat peribadi atau maklumat sulit di bawah dasar kami.

Menyamar sebagai orang lain: Jangan memperdaya atau mengelirukan pembaca dengan berpura-pura menjadi orang lain atau berpura-pura mewakili organisasi yang tidak anda wakili. Kami tidak mengatakan bahawa anda tidak boleh menerbitkan parodi atau satira - cuma elakkan kandungan yang berkemungkinan memperdaya pengguna tentang identiti sebenar anda.

Aktiviti yang melanggar undang-undang: Jangan gunakan Blogger untuk terlibat dalam aktviti yang melanggar undang-undang atau untuk menggalakkan aktiviti yang berbahaya dan menyalahi undang-undang. Contohnya, jangan mengarang blog yang menggalakkan orang memandu dalam keadaan mabuk. Jangan gunakan Blogger untuk menjual atau mempromosikan najis dadah. Jika tidak, kami boleh memadam kandungan anda. Selain itu, dalam kes serius seperti yang melibatkan penderaan kanak-kanak, kami boleh melaporkan anda kepada pihak berkuasa sewajarnya.

Barangan dan Perkhidmatan yang Dikawal Selia: Jangan gunakan Blogger untuk menjual atau memudahkan penjualan barangan dan perkhidmatan yang dikawal selia, seperti arak, perjudian, farmaseutikal dan makanan tambahan yang tidak diluluskan, tembakau, bunga api, senjata atau peranti kesihatan/perubatan.

Spam: Spam terdapat dalam pelbagai bentuk di Blogger, kesemuanya boleh mengakibatkan akaun atau blog anda dipadamkan. Beberapa contoh spam termasuklah membuat blog yang bertujuan untuk mendorong trafik ke tapak anda atau meningkatkan kedudukannya dalam senarai carian, menyiarkan ulasan pada blog orang lain semata-mata untuk mempromosi tapak atau produk anda dan mengikis kandungan yang sedia ada daripada sumber lain dengan tujuan utamanya untuk menjanakan hasil atau mendapat faedah peribadi lain.

Perisian hasad dan virus: Jangan membuat blog yang menghantar virus, menyebabkan tetingkap timbul, cuba memasang perisian tanpa persetujuan pembaca atau pun yang memberi kesan kepada pembaca dengan kod hasad. Ini dilarang keras pada Blogger.

Penguatkuasaan Dasar Kandungan Blogger


Sila laporkan pelanggaran dasar yang disyaki kepada kami menggunakan pautan 'Laporkan Penyalahgunaan' yang terletak di bahagian atas setiap blog di bawah menu lungsur 'Lagi' atau dengan mengklik di sini.

Pasukan kami menyemak amaran daripada pengguna untuk pelanggaran dasar. Jika blog tersebut tidak melanggar dasar kami, kami tidak akan mengambil sebarang tindakan terhadap blog atau pemilik blog. Jika kami mendapati bahawa blog tersebut melanggar dasar kandungan kami, kami mengambil satu atau beberapa tindakan berikut berdasarkan keterukan pelanggaran:

 • Letakkan blog di belakang ruang antara 'kandungan dewasa'
 • Letakkan blog di belakang ruang antara yang kandungannya boleh diakses oleh pengarang blog sahaja
 • Padamkan kandungan, siaran blog atau blog yang menyinggung perasaaan itu
 • Lumpuhkan akses penulis kepada akaun Blogger beliau
 • Lumpuhkan akses penulis kepada akaun Google beliau
 • Laporkan pengguna kepada penguat kuasa undang-undang

Kami boleh mengambil sebarang tindakan di atas jika kami mendapati pengguna telah membuat berbilang blog yang melibatkan tingkah laku penyalahgunaan yang berulangan. Jika blog anda pernah dilumpuhkan, jangan buat blog gantian yang melibatkan aktiviti serupa.