Kelebihan Ayat Seribu Dinar dan Mengapa Dinamakan Ayat 1000 Dinar

Kelebihan ayat seribu dinar rumi dan jawi

Pasti ramai yang tahu apa itu ayat seribu dinar dan hikmah, kebaikan, kelebihan atau fadilat yang terdapat pada ayat ini yang sering diamalkan dan menjadi amalan oleh mereka yang memohon kepada Allah SWT untuk dimurahkan rezeki, meminta dipermudahkan urusan, keluar dari apa saja kesulitan dan sebagainya.

Ayat seribu dinar juga adalah ayat suci Al-Quran yang diambil daripada surah At-Talaq ayat 2-3 yang boleh anda jadikan sebagai amalan harian untuk tujuan mendapatkan kejayaan serta keuntungan tanpa rasa ragu dengan kebaikan dan kelebihan ayat 1000 dinar ini.

Hikmah dan Kelebihan Ayat Seribu Dinar


Hikmah dan kelebihan ayat 1000 dinar ini telah terbukti dan tiada sesiapa pun yang akan menafikannya kerana semua ayat-ayat suci Al-Quran sememangnya mempunyai kebaikan sangat elok diamalkan dalam kehidupan kerana Allah memberikan kelebihan ini kepada semua umat Islam.

Khasiat ayat seribu dinar

Ayat Seribu Dinar Rumi

WAMAN YATTA QILLAHA YAJ'AL LAHU MAKHROJA WA YARZUQUHU MIN HAITHU LA YAHTASIBU WA MAN YATAWAKAL 'ALALLAHI FAHUWA HASBUHU INNALLAHA BAALIGHU AMRIHI QAD JA'ALALLAHU LIKULLI SYAI IN QADRAN.

1. Ayat ini sebaiknya diamalkan setelah selesai solat fardhu sebanyak 3 kali dan insya Allah akan dapat faedah yang banyak.

2. Sesiapa saja yang mengamalkannya, Allah akan membantunya berikan jalan keluar dari sebarang kesulitan dan kesusahan yang mereka alami.

3. Allah akan memberikan rezeki yang tidak pernah disangka-sangka dan semua hajatnya Allah sampaikan dengan syarat amalan ini dibuat dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh.

4. Sekiranya dibacakan ayat seribu dinar ini kepada orang yang sakit sebanyak 3 kali serta dihembuskan kepada pesakit juga dibacakan ke dalam air sebanyak 3 kali sebelum diberikan ia minum, insya Allah dengan izin Allah pesakit itu akan sembuh.

5. Jika anda berdepan dengan kesulitan seperti susah, orang yang zalim, tamak, peperangan atau huru-hara, amalkan ayat dengan selepas selesai solat fardhu, insya Allah, Allah akan melindungi anda dari kesukaran itu.

6. Amalkan juga ayat ini jika anda terpaksa menentang musuh, insya Allah anda tidak akan terbakar, tidak lut, tak binasa, tidak mudarat dan tidak cedera dengan izin Allah malah akan dijauhkan dari segala bahaya malapetaka.

Amalan ayat seribu dinar perlu diamalkan atau dibaca ketika :

  • Sesudah selesai solat lima waktu
  • Ketika hendak tidur dibacakan sebanyak 3 kali
  • Dibacakan ketika ingin keluar rumah sebanyak 3 kali sekurangnya

Berikutnya adalah perkongsian dari pengguna Facebook yang menerangkan bagaimana jika sesiapa sahaja yang mengamalkan ayat seribu dinar pasti akan mendapat seperti yang dinyatakan berikut:

  1. Memperoleh kemurahan rezeki yang tidak disangka-sangka.‎
  2. Mendapat jalan keluar dari segala masalah dan kesulitan.‎
  3. Mendapat perlindungan dari segala musibah dan bala bencana seperti peperangan, ‎kezaliman dan bencana alam.‎
  4. Jika berperang Insya Allah tidak akan cedera atau binasa kecuali telah sampai ajal.‎
  5. Allah akan menunaikan segala hajat dan memberi kemudahan dalam setiap urusan.

Sejarah Dinamakan Ayat 1000 Dinar‎


ayat seribu dinar download mp3 free

Pada zaman dahulu ada seorang pedagang lelaki yang bermimpi didatangi Nabi Khidir. Pedagang itu kemudian diperintahkan untuk bersedekah wang sebanyak 1000 dinar. ‎Setelah tiga kali mengalami mimpi yang sama pedagang itu mula berfikir bahawa mimpi ‎yang beliau alami itu adalah benar.

Pedagang itu pun ‎bersedekah wang sebanyak 1000 dinar, seperti yang diperintahkan. Setelah itu, sekali lagi pedagang tersebut ‎bermimpi bertemu Nabi Khidir. Lalu Nabi Khidir pun mengajarkanlah akan pedagang ‎itu ayat 2-3 surah at-Talaq untuk diamalkan. Lalu beramallah pedagang itu dengan ayat ‎berkenaan.‎

Sehinggalah pada suatu hari pedagang tersebut ingin pergi berdagang ke suatu tempat ‎yang lain dengan menggunakan jalan laut iaitu menaiki kapal. Di tengah pelayaran ia ‎dilanda angin taufan yang sangat dahsyat. Apa yang boleh dilakukan oleh pedagang itu ‎hanyalah bertawakkal pada Allah sambil terus menerus membaca akan ayat yang telah ‎diajarkan Nabi Khidir.

Akhirnya kapal yang beliau naiki pecah dipukul ombak, semua ‎penumpangnya kembali ke alam baqa kecuali pedagang tersebut. Apabila telah reda ‎angin, beliau mendapati dirinya terdampar di tepi pantai sebuah ‎negeri bersama barang dagangannya yang
tidak rosak walau sedikitpun.

Sambil menadah ‎tangan mengucapkan syukur ke hadrat Allah SWT, beliau sedar dan insaf akan kebesaran ayat ‎yang diamalkannya itu. Lalu padagang itu mengambil keputusan untuk tinggal di negeri ‎tersebut.‎

Tinggallah lelaki itu di negeri yang baru, berdagang dan berniaga dengan penduduk ‎negeri, disamping terus mengamalkan membaca ayat 2-3 surah at-Talaq, sehinggalah ‎beliau diangkat menjadi raja di negeri tersebut (rezeki yang tidak disangka-sangka). ‎Begitulah kisahnya, sehinggalah sekarang ini ayat yang diajar Nabi Khidir itu digelar ayat ‎‎1000 dinar.

Pendapat Ulama Tentang Ayat Seribu Dinar


Memang kita tidak boleh menafikan kelebihan ayat 1000 dinar. Para ulama menganjurkan supaya mengamalkan ayat ini untuk memperolehi kejayaan atau keuntungan. Walaupun terdapat perselisihan dan tentangan dari para alim ulama akan kelebihan dan kesahihan sumbernya, kerana tidak ada dalil dari Al-Quran atau hadis.

Begitu pun beramal dengan ayat-ayat Allah tidak akan merugikan sesiapa bahkan Allah SWT akan mengurniakannya dengan kelebihan yang banyak.

Apabila diperhatikan kepada makna setiap ayat, memang tepat dan benar bahawa ayat ini amat penting untuk diamalkan oleh setiap umat Islam, agar lebih tinggi kebergantungan seseorang itu kepada Allah SWT dalam setiap tindak tanduk dan perbuatan.

Ayat Seribu Dinar Mp3 dan Video

Berikut adalah rakaman video ayat 1000 dinar yang dikongsikan untuk anda dan jika anda ingin download ayat seribu dinar Mp3, anda boleh klik link download yang disediakan di bawah.Ayat tersebut mengandungi dua pengajaran iaitu supaya kita bertaqwa dan bertawakkal kepada Allah dalam semua urusan rezeki dan kebergantungan. Hanya Allah yang Maha Berkuasa menentukan rezeki dan jalan keluar dari sebarang masalah dalam hidup setiap hambaNya.‎ Jika keyakinan itu disematkan di hati dan fikiran maka sudah tentu Allahlah tempat penentu kesudahan.

Semoga perkongsian kelebihan ayat seribu dinar berserta video dan Mp3 ini akan membantu anda untuk lebih memahami tentang ayat ini. Tapi alangkah ruginya jika kita istiqamah dalam mengamalkan doa tapi tidak menjalankan amal ibadah yang lain. Ingatlah, bertakwa dan bertawakallah kepada Allah SWT kerana Dia sebaik-baik pemberi rezeki.