Adakah Soya anda selamat atau Menjahanamkan badan kita.

Saya teringat dulu-dulu semasa mengandung anak sulung, orang kata minum susu soya boleh menggebukan kulit bayi. Saya pun memang pulunlah minum air soya. Pantang nampak, minum aje. Bila disahkan GDM, saya tak berputus asa sebaliknya buat sendiri pula air soya tu. Punyalah dasyat penangan soya.

Saya stop minum sebab pernah terbaca artikel berkenaan bahaya soya boleh mengakibatkan kanser dll. Meskipun saya telah stop, anak lahir alhamdulillah sihat. Cuma kulit bayi memang sensitif sikitlah. Saya suspect sebab soya, sebab pernah juga terbaca soya boleh menyebabkan kulit bayi sensitif.

Kesemua masalah di atas bukan sebab soya secara keseluruhan, tetapi sebab soya yang tidak menepati ciri-ciri soya selamat. Cuba fikirkan perkara ini:

1. Adakah soya ditanam secara organik? Confirm la tak kan. Coz liat sikit nak beli yang organik

2. Tidak menjalani proses genetik (bukan GMO)?
Kebanyakan produk soya based hari ini dihasilkan secara GMO. Anda boleh refer artikel saya disini berkenaan GMO.

3. Mengandungi 9 asid amino penting?
Asid amino penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kesan kekurangan asid amino ini perlu menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.

4. Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya, yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan  dan dibasuh dengan air, bukan alkohol?
Proses ini mengurangkan kadar isoflavones sehingga 88%, Isoflavones adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang.

5. Bahan anti thyroid disingkirkan
Kekurangan protein boleh menyebabkan fungsi tubuh terganggu dalam meningkatkan risiko kanser.

6. Diproses tanpa haba?
Jika kacang soya atau mana-mana protein dipanaskan, kerana ia boleh merosakkan kandungan proteinnya.

7. Ditambah dengan kalsium?
Kalsium yang ditambahkan menjadikan esp neutral semula, sebab kacang soya hilang khasiatnya jika dibiarkan orang ambil.